Conclusie

Tot zover de Cirkels. Een complexe manier van tegen verslaving aankijken, dat is waar, maar een model dat aan de complexiteit tenminste recht doet.
In de Detox heeft dit model tot gevolg dat we veel informatie aan cliënten verstrekken. Immers, niet meer gebruiken wil zeggen dat onze cliënten vele tientallen malen per dag opnieuw de bewuste beslissing zullen moeten nemen om niet te gebruiken. Dat kost veel alertheid en energie. Dat brengen mensen alleen op als ze heel precies weten waarom ze de beslissing moeten nemen en geen andere.

We hebben dan ook geen bezwaar tegen heropnames, integendeel, die zijn meestal gewoon nodig in het groeiproces naar herstel. Verder zijn we alert op de sociale omgeving van de cliënt en op zijn fysieke en psychische mogelijkheden en beperkingen.
En boven alles leren de Cirkels ons bescheidenheid, we weten niet wat goed is voor onze cliënten, we hebben er hoogstens een min of meer gefundeerde mening over.

En de Cirkels zullen ongetwijfeld nog aangevuld worden. Immers naarmate kennis en ervaring groeien, wordt er steeds meer toegevoegd aan wat we te bieden hebben. Om met van Epen te spreken: Elk jaar dat wij hetzelfde gebleven zijn is een verloren jaar[18].

Bron: vansanten.com

Dit bericht is geplaatst in Verslaving met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *